Tagpap – en billig og holdbar løsning

Ønsker du et billigt og fleksibelt tag, er tagpap den rette løsning for dig. Det kan ligge på mange forskellige typer af tage – også de helt flade. Det tager ikke så lang tid at sætte taget på, og du kan i mange tilfælde lægge det nye tag ovenpå det gamle. Dermed kan du i løbet af kort tid få et helt nyt tag.

Tagpap er en fleksibel og billig form for tag, der kan bruges på en række forskellige former for bygninger. Det giver mulighed for forskellige former for konstruktioner, for eksempel er det smart på kviste, tårne og på tage med mere specielle konstruktioner. Derudover er det også meget velegnet til flade tage.

En af de vigtigste producenter af tagpap i Danmark er Icopal, hvor du kan finde et stort udvalg. Du kan købe tagpap i en række forskellige farver. Du kan dermed skabe det look på din bolig, som du ønsker

tagpap - billigt og godt til et holdbart tag.

Det ser let ud at lægge tagpap på, men det er vigtigt, at det bliver gjort rigtigt, for at taget er tæt. Det er svært at få de store 40 kilo tunge baner til at ligge helt lige, og det kan være farligt, hvis du ikke ved, hvordan du skal håndtere varmeblæseren til at sætte taget fast med. Derfor er det bedst, at du lader en professionel gøre det.

Hvad koster det at få lagt tagpap?

Tagpap er en billig form for tagbelægning. Det gælder ikke mindst, hvis den skal lægges på en bygning med et fladt tag. I det tilfælde bliver arbejdet nemmere, hvilket selvfølgelig afspejler sig i prisen. Du kan derfor regne med priser fra omkring 300 kroner per kvadratmeter.

Skal du have lagt tagpap på et tag med hældning, eller ønsker du detaljer som listeinddækning, bliver prisen selvfølgelig højere, da det er mere kompliceret arbejde. I det tilfælde ligger kvadratmeterpriserne på omkring 1000 kroner. Tagpap er dog stadig et billigt tag i forhold til andre former for tagbeklædning.

Når du skal have en håndværker til at lægge et tag for dig, bør du altid få tilbud fra flere forskellige. Det hjælper dig til at finde den bedste pris og den håndværker, som du har lyst til at arbejde sammen med. Når du skal have nyt tag, kan det hurtigt komme til at tage 2-3 uger, og derfor er det vigtigt, at det er en håndværker, som du kan arbejde godt sammen med.

Kvaliteten af håndværkerens arbejde bør dog spille en langt vigtigere rolle end prisen. Det er din garanti for, at du får et tag, der kan holde i mange år. Derfor kan du for eksempel se på, hvad andres erfaringer med håndværkeren, og se på, hvilke foreninger håndværkeren er medlem af, og hvilke forsikringer vedkommende har.

Hvordan lægger jeg selv pappet?

Tagpap består af underpap og overpap, der skal sættes på et underlag af brædder eller OSB-plader. Du har altså ikke brug for et undertag, når du skal have lagt et tag af tagpap. Underpappet er det, der gør taget tæt og sikrer, at det kan ligge på selv helt flade tage. Overpappet er belagt med små skifersten, der giver taget struktur og sikrer det mod slid.

Det bedste er at anvende brædder som underlag, men det er også det dyreste. OSB-plader er det næstbedste valg, da det ikke er så modtageligt over for skimmelsvamp som for eksempel krydsfiner, der ellers ville være oplagt.

Du kan få selvklæbende tagpap og tagpap, der skal brændes på. Selvklæbende tagpap giver sig selv: det er tagpap med en klæbende belægning bagpå, så det er nemt at sætte fast til taget. Tagpap, der skal brændes på, kræver en særlig varmeblæser til at varme op med.

Hvis du gerne vil have mere struktur i dit tag med tagpap, kan du få det lagt med listedækning. Det vil sige, at der bliver lagt trælister med jævne mellemrum under tagpappet. Det er med til at gøre, at taget får mere struktur og ser flot ud rent arkitektonisk.

Kan jeg selv montere pap på taget?

Der er ingen regler, der siger, at du ikke selv må montere et tag af tagpap, men som med alle andre tage er det vigtigt, at du ved, hvad du gør. Taget har meget stor betydning for tilstanden på din bolig. Hvis der trænger fugt ind gennem taget, kan det sprede sig til hele resten af huset.

Derudover er det meget vigtigt, at tagpappet bliver sat helt lige på. Det kan se nemt ud, når en professionel gør det, men er faktisk svært, hvis du ikke har prøvet det før. Ikke mindst fordi banerne af tagpap vejer 40 kilo, og de derfor er svære at få bakset på plads.

Skal du brænde tagpappet på, er det ekstra vigtigt, at du ved, hvad du gør. Der er hvert år mange, der kommer til at lave brandskader på enten sig selv eller boligen, fordi de ikke kan håndtere varmeblæseren korrekt.

Hvordan fjerner jeg gammelt tagpap?

Når du skal lægge nyt tagpap på et tag, hvor der allerede ligger tagpap, kan du enten vælge at lægge det nye tagpap oven på det gamle eller at fjerne det gamle. Når du skal fjerne det gamle, er det faktisk meget simpelt, at du tager en skovl eller en spade, der er forholdsvis skarp og får den ind i kanten af pappet. Når du har fået det løst, kan du begynde at rive det af.

Det er dog langt fra altid nødvendigt at fjerne det gamle tagpap. Du kan også lægge det nye tagpap oven på det gamle – også selvom det er utæt. Det er med til at spare dig for meget tid.

Hvor kan jeg lægge tagpap?
Du kan lægge tagpap på stort set alle former for bygninger. Der har tidligere været lidt set ned på at bruge det til boliger, men det er ved at ændre sig. Ikke mindst fordi det fleksible tagpap er muligt at bruge på mere komplicerede tage, for eksempel på kupler, eller tage med skæve vinkler. Det gør, at der er mange arkitekter, der er glade for materialet.

Tagpap havde dog oprindeligt sin helt store glansperiode i 1960’erne og 1970’erne, hvor det blev lagt på flade villatage. Det holdbare tagpap var netop det, der gjorde det muligt at bygge husene med så flade tage dengang.

Du kan dog også bruge tagpap på en lang række andre former for bygninger. Det kan for eksempel være på børnenes legehus, på skuret, på garagen og på udhuset. Hvis du selv ønsker at lægge tag på de bygninger, er det oplagt, at du vælger tagpap, da det er så forholdsvis nemt at arbejde med.

Hvad vejer tagpap pr m2?

En hel bane tagpap vejer cirka 40 kilo og kan derfor være svær for dig at håndtere. En kvadratmeter tagpap vejer derimod omkring 5,5 kilo, hvilket er noget nemmere for dig at have med at gøre. Generelt er tagpap dog et let tag, hvilket gør, at der ikke stilles helt så store krav til bygningen. Det er også derfor, at det er perfekt at bruge på for eksempel legehuse og skure.

Hvor længe holder tagpap?

Hvis tagpap bliver lagt rigtigt, kan det holde i omkring 50 år. Det kræver dog, at der bliver passet godt på det, og at det bliver vedligeholdt ordentligt. Vedligeholdelse vil sige, at du en gang om året tjekker, om tagpappet har løsnet sig, eller om det er begyndt at bule. I det tilfælde skal taget selvfølgelig sættes fast igen. Det kan du selv gøre eller få et tagfirma til at komme og hjælpe dig med.

Maling af tagpap

Tagpap mister ikke farven, men derfor kan du selvfølgelig godt blive træt af den. Hvis du gerne vil have en ny farve på dit tag, er maling dog ikke det rette for dig. I stedet bør du lægge nyt tagpap på i en anden farve eller tjære taget i en anden farve.