Ståltag 

Med et ståltag kan du skabe et smukt og moderne udtryk på din bolig og samtidig have et tag, som du kan glæde dig over i lang tid. Du behøver ikke at bruge lang tid på at rense og vedligeholde taget, hvilket er en anden stor fordel ved det.

Et ståltag er et meget robust tag, der ikke kræver meget vedligeholdelse, og som du kan have glæde af i mange år fremover. Derudover er det også et pænt tag, der kommer i en lang række forskellige farver, og som blandt andet bliver skabt, så det kan ligne tegl. Det har dog en væsentlig lavere pris, hvilket også er med til at gøre et nyt ståltag attraktivt.  

Stålpladerne er meget lette i forhold til andre former for tage. Det gør, at du sagtens kan få monteret et ståltag oven på dit gamle tag. Det kan dog give din bolig et lidt sjovt udtryk med dobbelttag, samtidig gør det dog også arbejdet langt hurtigere og billigere.  

Hvad koster et ståltag?  

Det er meget forskelligt, hvor meget et ståltag koster og kommer helt an på, hvilken form for tagplader du vælger, hvor stort et tag du har, og om der er mange ovenlysvinduer, kviste, skotrender og lignende, som håndværkeren skal tage hensyn til. Du kan dog regne med, at prisen per m2 starter på 650 kroner.  

Det betyder, at et ståltag på 100 kvadratmeter kommer til at koste 65.000 kroner. Der er dog mange tage, der er meget større end det, da tagets kvadratmeter jo ikke svarer til dine boligkvadratmeter. Når det er sagt, er et ståltag dog stadig en billig mulighed i forhold til for eksempel et tegltag, der vil komme til at koste dig langt flere penge.  

Derudover er ståltage også skabt i smarte systemer, der gør, at det er nemmere for håndværkeren at lægge dem på end andre former for tage. Det er med til at gøre, at du sparer en del penge på vedkommendes arbejdsløn, hvilket som regel kommer til at være din største post, når du skal have lagt et nyt tag.   

Typer af ståltage 

Der findes flere forskellige typer af ståltage. Du har sikkert tidligere set ståltage på landbrugs- og industribygninger, men de er siden hen blevet udviklet meget i forhold til også at kunne blive brugt på beboelse.  

I dag kan du blandt andet købe de såkaldte ståltrapezplader. Det er plader, der er præget med et bestemt mønster, så det for eksempel ligner tegl eller en anden form for tagsten, men du har stadig letheden fra stålet. Trapezpladerne kommer i forskellige størrelser og tykkelser alt efter, hvad du ønsker. Det mest almindelige til boliger er 0,45 -0,5 mm i tykkelsen.  

En anden form for stålplader er decra ståltag. Det er stål, der er beklædt med galvaniseret aluzink og derefter stengranulat eller slagfast pulverlakering. Belægningen gør, at de kommer til at ligne tegl til forveksling. De er bare langt billigere. Derudover gør belægningen på decra også, at regnen ikke høres lige så tydeligt på dem som på andre typer af tage.  

Ståltag kan monteres direkte på gammelt tag 

Hvis dit gamle tag er sundt, kan du montere dit nye ståltag direkte oven på det gamle. Dermed kommer det gamle tag til at fungere som undertag. Det er med til at spare dig for både meget tid og for mange penge, at du ikke også skal have pillet det gamle tag af.  

Det er dog stadig en god ide, at du overvejer, om du ikke hellere vil have pillet det gamle tag af alligevel. Det giver dig nemlig mulighed for at efterisolere, så boligen bliver varmere. Det er en stor gevinst, selvom det kommer til at koste dig nogle flere penge. Når du efterisolerer, har du dog mulighed for at få tilskud til det.  

En anden vigtig detalje at overveje, når du vil montere dit ståltag oven på dit gamle tag er, at dit hus godt kan komme til at se lidt fjollet ud med et dobbelt tag. Taget kommer til at være højere end det, som vi er vant til, og det er ikke sikkert, at du synes, at det er pænt. Derudover bør du også altid tjekke med lokalplanerne og servitutter, om taget må være så højt.  

Minimum hældning på ståltag 

Hvis du lægger et undertag under dit ståltag, har du mulighed for at lægge det på bygninger, hvor taget har en hældning på helt ned til 5 grader. Dermed er det et meget fleksibelt tag, der kan bruges på en lang række forskellige tagtyper.  

Myter om ståltage 

Der findes flere forskellige myter om ståltage. En af de mest vedholdende er, at det larmer mere, når det regner på et ståltag frem for andre former for tage. Det er dog ikke sandt. Hvis ellers huset er ordentligt isoleret, kommer du ikke til at kunne høre regnen mere, end du kan på andre typer af tage.  

En anden myte er, at ståltage kan gøre det sværere for brandmændene at slukke en brand. Det gælder ikke mindst, hvis det er lagt oven på et andet tag. Der siger myten, at ilden kan ligge og ulme i det gamle tag, som du nu bruger som undertag, mens ståltaget ligger som et låg over ilden. Det er dog heller ikke rigtigt. Brandvæsenet skal nok komme ned til ilden, hvis det skulle være tilfældet, derfor det det ikke noget, som du bør bekymre dig om.  

Ståltag - Et flot funktionelt nyt tag

Fordele ved et ståltag 

Som du kan læse ovenfor, er der rigtig mange fordele ved at vælge et ståltag. Det er:  

  • Ståltaget har en lang levetid på cirka 40 år. På grund af den lange levetid kan du typisk få en garanti på mellem 10 og 40 år på dit ståltag. Det kommer an på, hvilken forhandler du vælger.  
  • Du kan få taget i mange forskellige farver. Det kan være sort, rødt, gult og gråt. Det gør det nemt for dig at finde den rette farve til din bolig.  
  • Det er en meget let form for tag, der derfor kan lægges oven på dit gamle tag. Det sparer dig både for tid og penge.  
  • Billigere end andre former for tage, for eksempel et tegltag.  
  • Kræver kun et minimum af vedligeholdelse og tager ikke så nemt imod alger og mos.  

Ulemper ved et ståltag  

Selvom det overvejende er en god ide for dig, at du vælger et ståltag, er der også nogle ulemper, som du bør være opmærksom på. Det er: 

  • Ståltaget har ikke en lige så høj levetid som andre former for tage. Et tegltag kan for eksempel have en levetid på op til 100 år, mens ståltage cirka har en levetid på 40 år.  
  • Der kan danne sig kondens under ståltaget. For at undgå kondens skal du have et diffusionsåbent undertag, der kan lede kondensen og andet vand væk, så du ikke får problemer med fugt, eller du skal vælge plader, der er behandlet, så de er kondensabsorberende. De kondensabsorberende plader fjerner ikke vandet, men gør, at det bliver siddende på pladerne og senere fordamper. Har du allerede lagt dit ståltag, kan du få det efterbehandlet, så det bliver kondensabsorberende, men det smarteste er klart, at du køber pladerne med behandlingen.  
  • Nogle stålplader kan komme til at se meget industrielle ud, hvilket gør dem uegnede som tag på en villa. Det er dog langt fra alle, der gør det.