Algebehandling

En algebehandling fjerner alger og mos fra dit tag, så det igen kommer til at se pænt ud. Det sker ved at påføre en desinficerende væske, der langsomt slår algerne ihjel. For mange er en algebehandling nok, men er dit tag hårdt ramt, kan flere være nødvendige. Derefter har du løbende brug for en algebehandling for at holde dit tag algefrit. 

På grund af det fugtige danske vejr bliver de fleste tage fyldt med mos og alger inden for ganske få år. Det er rigtig ærgerligt, at dit ellers forholdsvis nye tag ser ud som om, at du ikke passer godt på det. Lige meget hvor godt du holder resten af boligen, kommer det bare til at se ud som om, at du ikke vedligeholder den ordentligt, når taget er fyldt med alger.  

Derfor vælger mange at få en algebehandling af taget. Der bliver taget behandlet med et desinficerende middel, der gør, at alger og mos med tiden vil dø. Dermed slipper du af med dem. Der går typisk seks måneder, fra du har fået en algebehandling, til algerne er ved at være væk. Du begynder dog som regel at kunne se resultater efter nogle uger.  

Hvis dit tag er hårdt angrebet af alger og mos, kan det være nødvendigt for dig, at du får flere behandlinger. Det kan for eksempel være, at du får behandlinger tre år i træk for at slippe af med algerne. Derefter anbefaler de fleste firmaer, at du løbende følger op med ekstra algebehandlinger, så dit tag kan blive ved med at være pænt og algefrit. 

Hvad koster en algebehandling? 

Det er forskelligt, hvor meget en algebehandling af dit tag kommer til at koste. Priserne ligger dog typisk på mellem 100 og 140 kroner per kvadratmeter. Det lyder måske ikke af meget, men det kan alligevel ende med at blive en pris på mellem 17.500 og 24.500 kroner for et tag på 175 kvadratmeter.  

Når du får foretaget en algebehandling, bør prisen dog selvfølgelig ikke være det eneste, som du har fokus på. Det er også vigtigt, at du sørger for at vælge et firma, der har en høj kvalitet. Der findes mange firmaer i branchen, der er nogle lykkeriddere, fordi der ikke kræves uddannelse eller autorisation. Tjek derfor, hvad andres erfaringer har været med dem.  

Derudover kan du også se på, om firmaerne tilbyder en virkningsgaranti. Et firma, der tilbyder en garanti, for, at deres produkt virker, vil som udgangspunkt altid virke mere troværdigt, end et firma, der ikke gør.  

Få altid flere tilbud på algebehandling af dit tag 

Når du skal have udført en opgave af en håndværker, er det altid en god ide, at du får flere tilbud. Det gælder også for algebehandling af dit tag. De fleste håndværkere vil gratis komme og se på dit tag og give dig et tilbud på opgaven. Derfor kan du sagtens få flere tilbud og dermed nemmere finde frem til, hvad der vil være det bedste for dig.   

Opvej algebehandlingen imod et nyt tag 

Når du skal have foretaget en algebehandling, bør du altid opveje det i forhold til, hvornår du skal have et nyt tag. Hvis der ikke er så længe til, at dit tag skal skiftes, kan det bedre betale sig for dig, at du sparer pengene til algebehandlingen og i stedet bruger dem på at købe et nyt tag.  

Det er jo på ingen måde billigt at få lagt et nyt tag, og de penge, som du ellers ville have brugt på algebehandlingen, hjælper dig alligevel et stykke af vejen i forhold til at kunne finansiere et nyt tag. 

Hvordan foregår en algebehandling? 

Ved en algebehandling bliver der påført et desinficerende middel, der med tiden slår alger og mos ihjel. Det er det samme, der bliver brugt som fliserens, så hvis du tidligere har fået udført det, kender du allerede konceptet.  

Inden firmaet går i gang med en algebehandling, blokerer de tagrenderne, så de kan opsamle den overskydende væske, der løber af taget. Den indeholder kemikalier, der ikke bør komme direkte i kloakken. Når de opsamler væsken, kan de skille sig af med den på korrekt vis. I forbindelse med, at de blokerer dine tagrender, er der også nogle firmaer, der tilbyder at rense dem.  

Algebehandlingen virker ikke med det samme. Der går typisk fire til seks uger, før du begynder at se, at algerne bliver færre. Derefter går der typisk omkring seks måneder, inden algerne er helt væk. Det kommer dog an på, hvor hårdt angrebet dit tag er.  

Forlænger en algebehandling mit tags levetid? 

Der er delte meninger om, hvorvidt en algebehandling forlænger et tags levetid eller ej. Fageksperter i for eksempel Bolius, der er Boligejernes Videnscenter, mener ikke, at algebehandlingen er med til at forlænge tagets levetid. De ser det udelukkende som et kosmetisk indgreb og mener endda, at det kan skade taget, fordi det slider på det.  

Mange firmaer, der udfører algebehandling, mener dog netop, at behandlingen er med til at forlænge tagets levetid, fordi rødderne fra mos og algerne trænger ind i samlingerne i taget. De bliver udvidet, når det bliver frostvejr, hvilket er med til at gøre, at der kan trænge fugt ind i tagkonstruktionen.  

Der er altså intet entydigt svar på, om en algebehandling giver dit tag en længere levetid eller ej, og ultimativt handler det derfor om, at du stoler på din mavefornemmelse. 

Kan jeg selv foretage en algebehandling af taget? 

Du kan selv rense mos og alger af taget med en stiv kost. Hvis du bor i et hus med en etage og har et tag, der er rimelig tilgængeligt, er det derfor en mulighed. Med kosten kan du få fjernet de værste alger og mos, så taget bliver pænere at se på.  

Der er også nogle firmaer, der tilbyder algebehandling, der også giver dig mulighed for at leje deres udstyr. Dermed kan du selv udføre den samme form for desinficering af taget, som de gør. Når du gør det, skal du dog være opmærksom på, at du skal blokere tagrenderne, så du kan opsamle den overskydende væske, og at du bagefter skal bortskaffe væsken på korrekt vis. Hvis du ikke føler dig sikker på, hvordan du gør, er det bedst, at du betaler nogle andre for at gøre det.   

Hvornår skal jeg have algebehandlet mit tag? 

Du kan få algebehandlet dit tag fra marts til november. Det kræver dog, at det er tørvejr, og at det er frostfrit. Det kan derfor være sværere at gøre i marts, april, oktober og november, hvor der stadig kan være risiko for frostAlle måneder kan der dog komme regn, så selvom du vælger en anden måned, er du aldrig helt sikker.  

Mange vælger at få udført en algebehandling i foråret, efter vinterens fugt har givet gode vilkår for algerne. Der er findes dog ikke på den måde et tidspunkt, der er det bedste for algebehandling af dit tag.   

Kan jeg få fradrag på algebehandling af mit tag?  

Som det ser ud nu, kan du ikke få håndværkerfradrag, når du skal have foretaget en algebehandling af dit tag. Derfor er det ekstra vigtigt for dig, at du sørger for at finde et firma, der har en skarp pris, og som samtidig kan levere en god kvalitet.