Decra tag

Et decratag er en god løsning for dig, der drømmer om et tegltag, men som ikke vil betale prisen for det. Denne tagform er nemlig langt billigere, men har det samme look og er meget holdbar. Taget kan lægges ovenpå dit nuværende tag, hvilket sparer dig for ekstra penge i forbindelse med arbejdet. 

Decra tage er en forholdsvis ny form for tage, der er ved at vinde indpas i Danmark. De består af lette plader, der er hurtige at lægge, men som samtidig ligner teglsten uden at koste lige så meget. Det gør, at du kan få et meget elegant tag til en langt lavere pris.  

På grund af den lette vægt er det muligt at lægge et decra tag direkte oven på dit nuværende tag, såfremt det stadig er tæt. Det er med til at spare dig for yderligere penge, når du ikke skal have pillet det gamle tag ned.  

Her i Danmark bliver decra tage forhandlet af firmaet Icopal, der både giver dig 30 års produktgaranti, og giver dig 15 års udførselsgaranti, hvis du vælger en af de håndværkere, der har været på kursus hos dem.  

Hvad koster et decra tag? 

Et decratag er en billig løsning i forhold til et almindeligt tegltag, som materialet ellers ligner til forveksling. Det skyldes, at selve materialerne er billigere, og at det ikke tager lige så lang tid at lægge taget, hvilket sparer dig mange penge til arbejdslønnen. Det kan nemt tage omkring en måned at lægge et normalt tegltag, mens et decra tag kan lægges på 8-10 dage. Det er en forskel, der kan mærkes.  

Derudover er det ofte ikke nødvendigt at fjerne det gamle tag, hvilket igen er med til at spare dig for penge. Hvis du kan genbruge dit gamle tag som undertag, skal du regne med, at prisen pr m2 cirka ligger på 800-1000 kroner.  

Er du nødt til at fjerne det gamle tag, skal du regne med en kvadratmeterpris på omkring 1400-1800 kroner, da det koster en del ekstra penge at tage det gamle tag ned og bortskaffe det. 

Få et tilbud fra edecra tagekspert 

Når du skal finde en håndværker til at lægge dit decratag på din bolig, bør du gå efter en af dem, som Icopal, den danske forhandler af Decra, har uddannet. De har fuldstændig styr på, hvordan taget skal lægges, da det er vigtigt, at det bliver monteret helt præcist.  

Vælger du en decra tagekspert, får du 15 års udførelsesgaranti på arbejdet. Derfor er det altid en god ide, at du undersøger, om en håndværker er decra tagekspert, inden du hyrer vedkommende. Du kan finde en liste over tageksperterne inde på Icopals hjemmeside.  

Når du skal have lagt et tag, er det altid en god ide, at du kontakter flere håndværkere. Dermed kan du sammenligne deres priser, og det kan jo være, at du kan få en lidt skarpere pris, når håndværkerne ved, at de er i konkurrence med hinanden. Det er gratis for dig at få et tilbud, og du styrer derfor helt selv, hvor mange du vil have.  

Hvad er et decra tag?  

Et decra tag består af en kerne af stål og galvaniseret aluzink, der er belagt med enten stengranulat eller pulverlakering. Det giver en meget let tagplade, men også en meget holdbar en af slagsen. Overfladebehandlingen gør, at pladerne kommer til at ligne teglsten, hvilket giver din bolig et klassisk og elegant look.  

Pladerne har derudover den fordel, at de ”splintrer” regnen, når den lander på taget. Det gør, at der kommer til at være langt mindre støj fra taget, når det regner. Det er både rart for dig, der bor i huset, og for dine naboer.  

Montering af decratag 

Monteringen af et decratag kræver en stor præcision, da pladerne skal ligge helt korrekt oven på lægterne for at komme til at ligge korrekt. Udover det er det dog ikke et kompliceret tag at lægge, hvilket også er grunden til, at det kan gøres på relativt kort tid, 8-10 dage.  

Det er muligt at montere et decratag oven på dine nuværende tagplader. Derfor kan du for eksempel sagtens få dem monteret oven på dit eternittag, hvis det ellers er sundt. Du bør altid tjekke op på, at dit nuværende tag er sundt, inden du får lagt et decratag 

Hvis der siver vand ind gennem dit nuværende tag, kan du ikke bruge det som undertag.  I det tilfælde kan du få et problem med fugt både i selve tagkonstruktionen og i tagetagen. Derfor bør du få en professionel til at komme ud og vurdere dit nuværende tag, inden du får monteret et decra tag.  

Rensning og vedligeholdelse af decratag 

Et decratag kræver stort set ingen vedligeholdelse, hvilket er en anden vigtig grund til, at der er mange, der vælger denne form for tag. Regnvandet renser taget, så der ikke samler sig skidt på det. Har det ikke regnet i en periode, kan du spule taget med en haveslange for at få skidtet væk.  

Tagene bliver ikke i lige så høj grad ramt af alger, da regnvandet hurtigt tørrer ind. Når taget ikke er fugtigt så længe af gangen, har algerne ikke lige så gode chancer. Hvis der skulle samle sig alger på taget, kan du dog sagtens få foretaget en algebehandling med desinficerende middel, der får algerne til at forsvinde i løbet af et par måneder.  

Fordele ved Decratage 

Som du kan læse oven for, er der mange fordele ved et decratag. Det er:  

  • De fås i flere forskellige farver, så du kan få det look, som du ønsker. Du kan få dem både i forskellige nuancer af sort og rød og i grå.  
  • Decratage har en levetid på omkring 50 år 
  • Du får en produktgaranti fra Icopal på 30 år. Derudover kan du også få 15 års udførselsgaranti, når du vælger en decra tagekspert.  
  • Kræver ikke så meget vedligeholdelse og er nemt at rengøre  
  • Kan lægges direkte oven på dit nuværende tag, hvilket sparer dig for meget tid og mange penge i forhold til arbejdsløn.  
  • Er et flot og elegant tag, der ligner tegl, men er langt billigere og nemmere at lægge.  
  • Har været brugt i Danmark i over 25 år. Det er derfor godt tilpasset til det danske vind og vejr. Ikke mindst til de hyppigere storme og skybrud, som vi kommer til at have i fremtiden.  

Ulemper ved Decratage 

Der er ikke som sådan nogle ulemper ved et decratag. Hvis der er strenge regler om, hvor højt dit hus må være, kan det dog være en ulempe for dig, at taget hæver husets højde, når du lægger det direkte oven på dit nuværende tag.  

Derfor er det altid vigtigt, at du sørger for at læse lokalplanen og servitutterne i forhold til din matrikel igennem, inden du lægger taget. Det bør du dog i øvrigt altid gøre, lige meget hvilken form for tag du ønsker, da du kan blive bedt om at fjerne taget, hvis det ikke passer til servitutterne eller lokalplanen. Det gælder også, hvis dit tag er blevet for højt.