Eternittag – mere klassisk tag får du ikke

Et eternittag er en holdbar og stort set vedligeholdelsesfri løsning, der kan fås i mange forskellige farver og varianter. Det gør dem meget populære. Du skal være opmærksom på, at ældre eternittage kan indeholde asbest. Læs mere i artiklen om, hvordan du kan tjekke det.

Eternittage er en meget populær form for tage, fordi de har en forholdsvis lang levetid, har en lavere pris end andre former for tage, og de kan bruges på mange forskellige former for bygninger og huse. Det var en særlig populær form for tag at bruge på parcelhuse i 1960’erne til 1980’erne, men kan også findes på landejendomme og fritidsboliger.

Eternittage bliver fremstillet af fibercement, der, som navnet antyder, er cement, der er blandet op med forskellige former for fibre. Det gør, at fibercement er langt mere holdbart end for eksempel beton.

Oprindeligt blev eternit fremstillet som en blanding af cement og asbest. Det var med til at give pladerne en lav vægt og gøre dem nemme at arbejde med. Man blev dog senere opmærksom på asbests skadelige effekter, og fra 1988 blev der ikke længere fremstillet eternitplader med asbest.

Det har dog givet denne form for tage et lidt blakket ry, men i dag hvor pladerne fremstilles uden asbest, gør det dem til et oplagt valg til nyt tag. Det er dog ikke sundhedsskadeligt for dig at bo i en bolig med et ældre eternittag, der indeholder asbest. Du bør udelukkende være opmærksom på det i forbindelse med renovering og nedtagning af taget. Længere nede i artiklen kan du læse, hvordan du kan se, om dit tag er fremstillet med asbest eller ej.

Hvad koster et nyt eternittag?

Prisen på et eternittag afhænger af en lang række forskellige faktorer: om du vælger store eller små plader, om der er kviste på huset og skotrender på huset og lignende faktorer. Du skal derfor regne med at betale fra omkring 500 kroner per kvadratmeter, når du skal have lagt et eternittag.

Når du skal have lagt et tag, er det altid en god ide, at du undersøger markedet. Det er dels i forhold til, hvor du kan købe eternitplader, der har en høj standard og en rimelig pris, og i forhold til, hvilke håndværkere der kan levere en god kvalitet uden at flå dig for penge. Du kan kontakte forskellige håndværkere i dit område for at få et gratis tilbud på opgaven. Det giver dig noget at sammenligne med.

Et eternittag kan være en billigere løsning i forhold til skifer

Drømmer du om et tag i naturskifer, men er det en for dyr løsning for dig, kan du i stedet vælge et eternittag, der er skabt, så det ligner skifer. Det kaldes også eternitskifer. Med det får du noget af udseendet fra naturskifer, selvom det aldrig helt er muligt at kopiere de changerende farver som naturlige sten har.

Du kan få eternitskifer i flere forskellige små plader, hvilket giver looket af naturskifer. Normalt er eternitplader større og bølgede, hvilket gør dem nemme at genkende. Eternitskifer kan du få i grå eller sort, hvor de enten har en glat eller en ru overflade, der får dem til at ligne sten.

Selvom eternitskifer er en billigere løsning end naturskifer, er det stadig en dyrere løsning end almindelig eternit. Du skal regne med at betale cirka 2000 kroner per kvadratmeter for denne form for eternit.

Hvor længe holder et eternittag?

Navnet eternit kommer af det latinske æternus, der betyder evig. Så længe skal du dog ikke forvente, at dit eternittag holder. Du kan derimod godt regne med, at det har en levetid på 20-30 år. Producenter som Cembrit giver dig typisk 15 års garanti på produktet, hvilket er en indikation af, at de nok regner med, at det har en længere levetid end det.

Tagene får forholdsvis nemt begroninger med alger og mos, men det har ikke større betydning for et eternittags holdbarhed. De fleste vælger dog alligevel at få fjernet alger og mos regelmæssigt, da det ser pænere ud. Det kan du enten selv gøre med en stiv kost eller få et firma til at komme og rense taget for dig.

Der er en udbredt myte om, at maling af et eternittag kan være med til at forlænge dets levetid. Det er dog ikke tilfældet. Malingen kan udelukkende være med til at give taget et pænere udseende. Producenten Cembrit anbefaler, at du kun får malet eternitplader, der i forvejen har en overfladebehandling. Hvis du maler på ubehandlede plader, kan det skabe spændinger i overfladen, så pladerne revner.

Du kan godt få malet eternitplader med en slidt overflade, men du bør ikke male et tag med revner. I det tilfælde bør du få det skiftet ud med et nyt tag.

Hvordan kan jeg se, at jeg skal have et nyt eternittag?

Det kan være svært at se, hvornår dit eternittag skal skiftes, da der kan gå noget tid, før det begynder at se slidt ud, selvom det egentlig er klar til en udskiftning. Hvis du har et ældre eternittag på din bolig, er det derfor vigtigt, at du løbende holder øje med det, så du i tide når at få det skiftet.

Grunden til, at det er så vigtigt, at du får skiftet taget hurtigt, når det har udtjent sin værnepligt, er, at der typisk ikke er noget undertag under et eternittag. Hvis der siver fugt ind gennem taget, vil det altså kunne sive direkte ned i tagkonstruktionen, hvilket kan føre til store skader på hele boligen.

Revner er det første tegn på, at taget er ved at være gammelt og dermed skal udskiftes. Med tiden vil pladerne begynde at blive stive, og de kan ikke længere optage de bevægelser som skiftende temperaturer og vind og vejr medfører. Derfor vil de begynde at slå revner. Er du i tvivl, om dit tag skal skiftes, bør du altid få en professionel til at komme og se på det.

Hvilke farver fås eternittage i?

Du kan typisk få eternittage i forskellige nuancer af grå, sort og teglrød. Farven på taget har meget stor betydning for, hvordan du opfatter dit hus i det daglige, og om du overhovedet føler, at det passer til boligen. Derfor er det vigtigt, at du gør dig nogle tanker om det. En god måde til at få inspiration til farven er ved, at du går en tur i dit nabolag.

Når du skal lægge et nyt tag, skal du være opmærksom på, at du ikke altid selv frit kan vælge, hvilken farve og hvilket materiale taget skal være i. Der kan være bestemmelser i lokalplanen eller særlige servitutter, der er knyttet til din matrikel, der dikterer farven og materialet på taget. Særligt bevaringsværdige og fredede bygninger er omfattet af mange af disse bestemmelser.

Derudover har dit valg af farve også betydning for, hvor nemt det kommer til at være for dig at sælge boligen efterfølgende. Hvis du har valgt en speciel farve, som andre måske ikke synes om, kan det gøre det svært for dig at få solgt din bolig senere hen.

Hvordan lægger man et eternittag?

Eternittagplader er helt tætte, hvilket gør, at du ikke behøver et undertag, når du skal have denne form for tag. Det gør det billigere at vælge denne form for tag, men gør også, at det er ekstra vigtigt, at taget er tæt. Er det ikke det, kommer der vand og fugt direkte ind i tagkonstruktionen, hvilket kan skade hele boligen.

Eternitpladerne kommer med huller foroven og forneden, hvor de skal skrues sammen. Hullerne skal være direkte oven over lægterne, og når du skal lægge to plader sammen, skal de bare gå i hak, og så kan du skrue skruer igennem hullerne. Hullerne i toppen af pladerne er større, så det ikke er svært for dig at ramme de to huller.

Du skal bruge skruer med skiver på, når du skruer pladerne fast. Skiverne forhindrer regn og vind i at komme ind. Du kan købe skruer, hvor skiverne allerede sidder på. Det er med til at spare dig for meget tid i forhold til, hvis du selv skal skrue skiverne på først.

Kan jeg selv lægge et eternittag?

Du må gerne selv lægge et eternittag, og det er faktisk forholdsvis nemt for dig at gøre, hvis du ellers har hænderne skruet ordentligt på. Er det dit første gør-det-selv projekt, er det næppe et godt sted at starte, men hvis du har noget erfaring med det, kan du sagtens kaste dig ud i det.

Når du skal lægge et tag, lige meget om det er på en bolig, udhus, garage eller lignende, er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvor stor betydning taget har for resten af bygningen. Hvis der kommer fugt ind gennem tagen, påvirker det tilstanden på hele resten af bygningen. Derfor skal du ikke kaste dig ud i selv at lægge et tag, hvis du ikke er 100 % sikker på, hvad du gør. I det tilfælde kan det langt bedre betale sig for dig, at du får en håndværker til at gøre det.

Hvilken hældning kan et eternittag ligge på?

Almindelige eternitbølgeplader kan ligge på tage med en hældning på ned til 14 grader, mens skiftereternit kan lægges på tage med en hældning på ned til 18 grader. De kan derfor ikke ligge på helt flade tage, men nogle der meget flade. De anses for at være meget gode til det formål, da de er så gode til at holde vandet ude. Det er ellers noget, der kan være svært på flade tage.

Vedligeholdelse af eternittag

Eternit er stort set vedligeholdelsesfrit, hvilket er en grund til, at der er mange, der vælger det. Der kan komme mos og alger på taget, og farven kan blive mat af vind og vejr, så det trænger til at blive malet. Så længe du holder øje med revnede tagplader, kan du dog sagtens regne med, at du ikke får særligt meget arbejde med dit eternittag i de 20-30 år, som det ligger på boligen.

Undersøg, om der er asbest i dit eternittag

Når du skal rense eller fjerne eternitplader fra dit ældre tag, er det altid vigtigt, at du er opmærksom på, om de indeholder asbest eller ej. Det er nemlig sundhedsskadeligt at arbejde med pladerne, og du skal derfor sikre dig bedst muligt, hvis du gør det.

Tidligere blev asbest brugt til at fremstille pladerne med, men fra 1988 er man helt holdt op med det. Er dit tag fra 1988 eller senere, kan du altså være sikker på, at der er ikke er asbest i. Er dit tag fra før 1984, kan du derimod være sikker på, at der er asbest i. Før 1984 var det nemlig ikke muligt at købe eternitplader, hvor der ikke var asbest i.

Er dit tag fra perioden 1984 til 1988 kan der være asbest i, men det kan også være, at der ikke er. Fra 1986  blev brugen af eternitplader med asbest stærkt begrænset, men de var altså stadig i handlen indtil 1988. Har du et tag fra denne periode, kan du se på den serie af tal, der står på taget. Er det første tal 4 eller 5, er der ikke asbest i, mens der er asbest i, hvis det er 0 eller 1.

Det har ikke betydning for indeklimaet i dit hjem, om der er asbest i taget eller ej. Det behøver du derfor ikke at være bekymret for. Det har udelukkende betydning, når du skal renovere eller fjerne pladerne.

Maling af eternittag

Hvis dit eternittag har mistet sin oprindelige farve, kan du male det for at give det en ny farve. Det forlænger ikke tagets levetid, men er med til at give det et flot udseende. Du bør ifølge producenten Cembrit kun male eternitplader, der tidligere har haft en overfladebehandling. På ubehandlede plader kan det føre til, at pladerne får revner.

Du må aldrig male revnede plader, men du kan godt male plader, der er slidte i overfladen. Revnede plader bør du altid udskifte, da revnerne kan føre til, at der siver vand ind i boligen.

Rensning af eternittag

Eternittage bliver forholdsvis nemt ramt af angreb af mos og alger. Du kan dog selv fjerne dem med en stiv kost, men kan også vælge at få et firma til at komme og hjælpe dig med det. Der findes forskellige former for firmaer, der har specialiseret sig i tagrens. Der bruger de typisk vand til at spule algerne af med og giver derefter taget en overfladebehandling eller en gang maling.

Utæt tag kan skyldes dårlig konstruktion og komplicerede samlinger

Hvis dit eternittag ikke har så mange år på bagen, at det burde være klar til en udskiftning (cirka 20-30 år), men det er utæt alligevel, skyldes det ofte, at det ikke er konstrueret ordentligt, eller at der er komplicerede samlinger, der gør taget mere sårbart.

Er taget ikke sat ordentligt op, giver det sig selv, at det kan blive utæt. Har du mistanke om, at der siver fugt ind gennem taget, bør du altid rådføre dig med en professionel for at være sikker.

Har du kviste, trappetrin eller lignende på dit eternittag, kan samlingerne være med til at gøre, at taget bliver mere sårbart. Derfor vil der i højere grad kunne sive vand ind der. Derfor er eternittage bedst på huse, hvor der ikke er for mange komplicerede samlinger.

Hvilke størrelser af eternitplader findes der?

Der findes overordnet to forskellige størrelser af eternittagplader. Nogle, der er 1,1 m x 60 cm, og nogle, der er 1,1 x 1,1 meter. Der er forskel på udseendet og på, hvor meget det koster at få dem lagt. De mindre koster typisk lidt mere, når du skal have en professionel håndværker til at lægge dem.

Der findes dog også mindre former for eternitplader. Det er dem, der kaldes eternitskifer. De er skabt i størrelser, så de ligner naturskifer. Du kan derfor få plader, der er 30 x 60 cm , 40 x 40 cm og 60 x 60 cm.

Eternittage sammenlignet med andre former for tage

Er du i tvivl, om et eternittag er det rette tag for dig, er det en god ide, at du sammenligner med andre former for tage. Der bør du både se på udseende, pris og levetid. Udseendet er individuelt, og det har vi ikke mulighed for at stille op over for hinanden. Herunder kan du derfor kun se en liste med pris og forventelig levetid:

  • Eternittag: pris fra omkring 500-2000 kroner per kvadratmeter, levetid: omkring 20-30 år
  • Tegltag: pris fra omkring 1000-2300 kroner per kvadratmeter, levetid: omkring 40 år
  • Ståltag: pris fra omkring 650-800 per kvadratmeter, levetid: omkring 40 år

Tagpap: pris fra omkring 900-1500 per kvadratmeter, levetid: omkring 25 år