Skifertag

Et skifertag er et meget holdbart tag, som sagtens kan ligge på boligen i over 100 år. Samtidig er det et flot tag, der er med til at tilføje karakter til boligen.  

Skifer er et naturmateriale, der har været brugt til tage i flere tusind år. I Danmark var det særligt populært i 1800 og 1900- tallet, men der er også eksempler på bygninger fra 1500-tallet med skifertage. Populariteten skyldes det flotte udseende, og at taget ikke så nemt brænder.  

I dag lægger boligejere vægt på skifertagets lange levetid og ringe krav til vedligeholdelse, når de skal have et nyt tag. Et skifertag kan nemlig holde i over 100 år, hvis der bliver passet godt på det. Samtidig kræver det ikke særlig meget vedligeholdelse og kan nemt omstille sig i forhold til de klimaforandringer, vi kommer til at se med mere regn og vind.  

I løbet af 1960’erne og 1970’erne blev det mere almindeligt at bruge skiferplader til facaden på huset også. Fordelen er, at skiferpladerne overlapper, hvilket giver en god ventilation til boligen. Samtidig er det billigere at skabe en facade i skifer frem for at tag, da skiferen på facaden ikke skal overlappe lige så meget, som skiferen på taget. 

skifertag - sort skifer

Hvad koster et skifertag? 

Ønsker du et nyt skifertag, må du være klar til at lægge en del penge for det. Prisen for et skifertag løber nemlig hurtigt op. Prisen på en kvadratmeter skifer ligger typisk på omkring 1000 kroner, derudover kommer også prisen for at få en blikkenslager til at lægge taget.  

Et skifertag er dog også en investering, da det både gør din bolig smukkere, og det har en lang levetid. Det bliver højst sandsynligt ikke, mens du bor i boligen, at du kommer til at skifte taget igen.  

Derfor giver det heller ikke mening for dig at spare på håndværkerne, hvis du ikke er sikker på, at de kan levere et godt resultat. I stedet bør du få tre tilbud, så du har en god ide om, hvordan prisniveauet er, og så ellers vælge det firma, der har en rimelig pris og leverer den højeste kvalitet.  

Du kan i dag få eternit, der ligner skifer i meget høj grad. Det kan være fristende at vælge det, da det langt fra koster lige så meget. Et eternittag har dog ikke en lige så lang levetid som skifer. Du vil derfor kun få udseendet, men ikke den høje holdbarhed med i købet.  

Montering af skifertag 

Noget af det, der er med til at gøre et skifertag forholdsvis bekosteligt, er, at pladerne bliver monteret oven på hinanden. Det vil derfor kun i realiteten være omkring en tredjedel af en skiferplade, der er synlig. Kunsten at få skiferpladerne til at overlappe på den rigtige måde, så du får et tæt tag, er et håndværk, som du bør lade en professionel klare. Det er derfor ikke en god ide, at du selv kaster dig ud i montage af skifertag.  

Når et tag i naturskifer skal monteres, er det vigtigt, at det bliver sat fast på den rigtige måde og altid kun med kobbersøm. Hvis der bliver brugt en anden form for søm, vil pladerne med tiden knække.  

Reparation af skifertag 

Er der en skiferplade, der er knækket, kan du få en blikkenslager til at komme og skifte den. Det er en mindre opgave, som vedkommende hurtigt kan løse.  

Har du brug for at få renoveret undertaget, er det faktisk også en mulighed for dig. I det tilfælde kan blikkenslageren tage det gamle skifer ned, renovere undertaget, og derefter sætte skiferen op igen.  

Det er med til at spare dig for mange penge i forhold til at skulle have et helt nyt skifertag. Samtidig er det med til at gøre, at boligen beholder sin karakter, da du stadig har det skifer på, der passer til den, og at det stadig har den patina, der er kommet med årene.  

Hvad er levetiden på eskifertag? 

Som nævnt har et skifertag en lang levetid, og det er netop en vigtig grund til, at der er mange, der vælger det. Hvis du passer godt på taget, kan du regne med, at det kan holde i over 100 år. Taget er meget solidt i forhold til storm og regn, hvilket gør, at du får et fremtidssikret tag i forhold til klimaforandringer.