Tagplader – hvad skal du vide om et pænt holdbart tag

Der findes en lang række forskellige former for tagplader, hvilket gør, at du nemt kan finde de rette til din bygning. Det kan være til din bolig, dit drivhus, dit udhus eller din garage. Herunder kan du læse mere om de forskellige former for tagplader.

Tagplader er utroligt praktiske, når du skal have et nyt tag, eller når du skal have udskiftet en del af taget. Pladerne gør det nemlig langt nemmere for håndværkerne at lægge taget, hvilket er en stor fordel for dig. Samtidig er det muligt kun at udskifte de plader, der er problemer med ved en renovering. Dermed er det ikke hele taget, der skal udskiftes.

Der findes en lang række forskellige former for tagplader. Hvilken der passer til din bolig, kommer blandt andet an på, hvilken hældning dit tag har, hvilket udseende du ønsker, hvor holdbare du ønsker, at pladerne skal være, og hvor de skal ligge henne.

Tagpladerne kan ikke kun bruges til boliger, men også for eksempel til drivhuse, garager og udhuse. Der er termotage meget populære. Termotage er en form for tage, hvor lyset kan komme igennem, men hvor taget stadig holder på varmen. Det er derfor perfekt til et drivhus eller en udestue.

Hvad koster tagplader?

Det er meget forskelligt, hvor meget tagplader koster. Det kommer helt an på, hvilket materiale de er fremstillet i. Derfor vil det altid være muligt for dig at finde nogle tagplader, der passer til dine behov. Når du ser på billige tagplader, bør du ikke kun tage prisen i betragtning. Det er også vigtigt, at du overvejer, hvor lang en levetid tagpladerne har. Selvom du skal bruge flere penge på plader, der er mere holdbare, vil det ofte godt kunne betale sig for dig.

Det er ikke prisen på selve tagpladerne, der er vigtig, men også hvor meget det koster for dig at få dem lagt. Derfor bør du altid få flere tilbud på opgaven fra de relevante håndværkere. Det er typisk gratis for dig at få et tilbud, og du styrer selv, om du vil tage imod dem. Derfor kan du få så mange, som du vil. Det er dog altid en god ide, at du starter med tre, da det er overskueligt for dig og giver dig en god fornemmelse for prisniveauet.

Kan det betale sig at lægge nye plader?

Når du overvejer at få lagt nye tagplader på dit tag, er det vigtigt, at du sørger for at undersøge, om det overhovedet kan betale sig for dig. I nogle tilfælde kan det bedre betale sig for dig, at du får renoveret dit tag frem for, at du får skiftet pladerne ud. Når du får et tilbud, er det altid en god ide, at du også hører håndværkeren, om det kan betale sig at skifte taget.

Du kan for eksempel få renset taget for alger og mos, hvilket er med til at gøre, at taget bliver pænt at se på igen og får en længere levetid. Hvis det er udseendet, som du er utilfreds med, kan du i stedet få malet taget. Det er ikke med til at forlænge levetiden, men det kan være med til at give det udseende, som du ønsker.

Forskellige typer af tag

Der findes mange forskellige former for tagplader. Det gælder både i forhold til materialer og udseende. Du kan for eksempel få plader i stål og plast, hvilket gør en stor forskel i forhold til, hvordan din bolig kommer til at se ud. Herunder kan du læse om en række forskellige former for tagplader.

B5, B6, B7 og B9 tagplader

Tagplader med numrene B5, B6, B7 og B9 er plader, hvor afstanden mellem bølgerne i taget, er angivet med tallet bagved B’et. Mellem toppene på B5 er der altså 5 tommer imellem. B6 og B7 er de typer af tagplader, der primært bliver brugt på parcelhuse. B7 er særligt populær, da tagpladerne i høj grad ligner tagsten. B9 er den største form for tagplader og bliver derfor typisk brugt på staldbygninger og industribygninger.

Pladerne er fremstillet i cementbaserede materialer og kan sidde på tage med en hældning fra 14 grader og kan også bruges på facader og som andre former for beklædning. Pladerne kan have forskellige former for farver. Det kan for eksempel være grå, sort og rødt. Tagpladerne kan få belægninger af kalk, men det har ikke betydning for, hvor holdbare de er.

Tagplader i stål

Tagplader i stål er en meget holdbar form for plader, der både bliver brugt på beboelsesbygninger og industribygninger. Det kan ligge på et tag med en hældning på helt ned til 5 grader. Pladerne kan fås enten i almindeligt stållook eller med en overflade af stengranulat. De er varmegalvaniserede, så de ikke ruster, men der er nogle, der mener, at stålplader med stengranulat er mere modtagelige over for mos. Det er derfor vigtigt, at du overvejer det, inden du køber.

Eternittagplader

Eternittage er meget populære på grund af deres lange holdbarhed og deres lave grad af vedligeholdelse. De er særligt brugt på parcelhuse og fritidshuse. Tagplader i eternit har svært ved at brænde, hvilket er med til at give dig en øget grad af sikkerhed.

Pladerne blev tidligere produceret med asbest. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på det, inden du begynder at renovere dem eller tage dem ned. Længere nede i artiklen kan du læse mere om, hvordan du kan finde ud af, om der er asbest i dine eternitplader.

Decra tagplader

Decra tagplader består af stål og galvaniseret aluzink, der enten er belagt med stengranulat eller med pulverlakering. Stengranulatet dæmper lyden af regndråber på taget. Hvis det er noget, som du er generet af nu, er det derfor de rette tagplader for dig. Der er 30 års garanti, men du kan sagtens forvente, at dine Decra tagplader holder i længere tid.

Trapez tagplader

Trapezplader er en form for tagplader, der enten bliver fremstillet i plast eller stål. Plast er gennemsigtigt og bruges derfor ofte på udestuer, så du kan få masser af lys ind. Stål kan bruges til boliger og andre former for bygninger, hvor du har brug for et mere solidt tag. Du kan læse mere om tagplader i stål oven for.

Bølgeplader

Bølgeplader er en anden form for tagplader, der kan fremstilles i forskellige former for materialer. Det kan være eternit eller cembrit som B6 og B7 tagplader. Du kan læse mere om både eternit og B-pladerne herover.

Hvilke tagplader passer til hvilken hældning?

Når du skal vælge nye tagplader til din bolig, er det vigtigt, at du sørger for at se på, hvilke hældningsgrader som tagpladerne passer til. Det afhænger af, hvilken former for materialer som pladerne er skabt i. Plader i stål passer for eksempel til tage med en hældning på helt ned til 5 grader, mens du kan bruge de forskellige B-plader på tage med en hældning på ned til 14 grader.

Det skal du være opmærksom på, når du vælger tagplader

Når du skal vælge tagplader, skal du også være opmærksom på, hvilke plader der passer til, at du har vinduer i taget, og hvilke skruer der skal bruges til dem. Det gælder ikke mindst, hvis du selv skal sætte pladerne op. Det kan for eksempel være på din garage, dit udhus, dit drivhus eller lignende.

Når du skal have sat tagplader på din bolig, bør du altid få en professionel til at gøre det. Pladerne har stor betydning for, om dit hus kommer til at være tæt. Hvis der kommer fugt ind gennem taget, kan det være med til at påvirke hele boligen. Det er derfor ikke bare nok, at du har valgt de rigtige skruer og de plader, der passer til de vinduer, du har i taget. Det skal lægges helt rigtigt for at være tæt.

Er der asbest i dine tagplader?

Nogle former ældre tagplader i eternit indeholder asbest. Det er ikke et problem for dig, når de ligger på taget, og når du bor i huset. Men hvis du skal have renoveret pladerne, eller du skal have dem pillet ned, er det vigtigt, at du sørger for at finde ud af det. Asbesten er nemlig skadelig at komme i kontakt med. Derfor skal den håndteres korrekt både ved renovering og ved nedtagning.

Er dit tag fra før 1984, indeholder det helt sikkert asbest. Er det fra 1984 til 1988, kan det indeholde asbest, da det i 1984 blev muligt at købe eternitplader uden asbest, og at brugen af eternitplader med asbest blev meget begrænset fra 1986 og frem til 1988, hvor asbest helt blev forbudt. Derfor kan du være sikker på, at der ikke er asbest i dit tag, hvis det er fra efter 1988.

Hvis dit tag er fra 1984 til 1988, kan du se, om det indeholder asbest, ved at se på det nummer, der står på tagpladerne. Står der 4-5, indeholder pladerne ikke asbest. Står der 0 eller 1, indeholder de asbest.